AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Karaaslan: “Sıfır Atık Hareketi kapsamında şu ana kadar toplanan 45,5 milyon ton geri dönüştürülebilir atıkla 96…
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Çiğdem Karaaslan, “Sıfır Atık Hareketi kapsamında şu ana kadar toplanan 45,5 milyon ton geri dönüştürülebilir atıkla 96 milyar liralık ekonomik kazanç elde edildi.”
AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan, Dünya Şehirleşme Günü kapsamında AK Parti Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığı tarafından 1 Kasım’da başlatılan “Türkiye Yüzyıl Kentleşme Politikaları Çalıştayı”nın kapanış programında basın toplantısı düzenledi. Karaaslan, yarın 8 Kasım’ın Dünya Şehirleşme Günü olduğunu belirtti. Dünyanın gözü önünde Gazze’de zulmün olduğunu belirten Karaaslan, “İsrail’in çocuklara, gençlere, kadınlara yönelik yaptığı insani hatanın olduğu, yakılan, yıkılan, bombalanan, işgal edilmeye çalışılan bir şehir var. Çocukların cıvıltıları yerine yaşlılar, siviller, masum insanlar hafızalarımızdan silinmeyecek bir acı yaşıyor.” Sokakları bomba sesleriyle yankılanan, hastaneleri, okulları, konutları, binaları yıkılan ama emekleri, umutları, inançları, inançları yok olmayan insanların şehridir. “Gazze, uluslararası kuruluşların göz ardı ettiği bir şehir adıdır. Gazze’yi görüyoruz. Kudüs’ü görüyoruz. Acısını iliklerimize kadar hissettiğimiz bu sürecin sona ermesi için Cumhurbaşkanımız ve Önderliğimizin çabalarını ve davetini paylaşıyoruz” dedi.
Türkiye’nin önceliğinin bir an önce insani ateşkesin sağlanması olduğunun altını çizen Karaaslan, “Türkiye olarak önceliğimiz insani ateşkesin bir an önce sağlanmasıdır. Kimliği ne olursa olsun herkesin güvenliğini garanti altına alacak yeni mekanizmalar üzerinde de çalışıyoruz. Uluslararası Barış Konferansı’na zemin oluşturma yönünde çalışmalarımız devam ediyor. Şu ana kadar 10 uçak dolusu insani yardım bölgeye gönderdik. Aralarında doktorlar, sağlık çalışanları, AFAD, Kızılay’ın da bulunduğu 54 yetkilimizin bölgeye ulaşmasını sağladık. ve basın mensupları bölgeye ulaştırıldı. Ülkemizin gönderdiği ve bir kısmı Gazzeli kardeşlerimize ulaşan yardım malzemelerinin toplamı 213 ton oldu. Refah Kapısı’ndan daha fazla insani yardım tırı gelecek” Gazze’ye giriş izni verilirse yardımlarımızı artıracağız. Dualarımız ve tüm çabamız bölgedeki bu sorunun kalıcı çözümü içindir. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği gibi, ‘Gazze’deki kardeşlerimizi hiçbir zaman evsiz, çaresiz ve yalnız bırakmadık, bırakmayacağız’ dedi.
4. Olağanüstü Büyük Kongre’nin 1 ay önce yapıldığını hatırlatan Karaaslan, Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığı olarak çalışmalarını hızla sürdürdüklerini belirtti.
Önlerinde bir yerel seçim süreci bulunduğunu belirten Karaaslan, “Bizim için yerel seçimler, yerel yöneticilerin seçilmesinin çok ötesinde bir anlam taşıyor. AK Partimizin ulusal ölçekteki politikalarını ve vizyonunu Türkiye’ye taşımaya çalışıyoruz. Şehirlerimizi ve şehirlerimizi geleceğe taşıyacağız. O yüzden şunu söyleyebilirim: “AK Parti belediyeciliği adı altında markalaşan çalışma ve hizmet politikamızı yeni şehircilik vizyonumuzla birleştirerek, seçimlerde bir kez daha milletimizin karşısına çıkacağız. “dedi.
Çevre, Şehir ve Kültür Başkanlığı olarak yeni döneme hızlı bir başlangıç yaptıklarını belirten Karaaslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“İlk gündemimiz tabi ki 6 Şubat depreminde büyük yıkıma uğrayan deprem bölgesi illerimizdi. Adıyaman ve Kahramanmaraş illerimizde başlattığımız saha çalışmaları kapsamında bölgede hızla devam eden çalışmaları inceledik, yerinde dönüşümden rezerv alanlarına, geçici barınma merkezlerinden köy meskenlerine kadar, kaybettiğimiz canlar için sefer. Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Tüm bakanlıklarımız ve kurumlarımızla her alanda titizlikle çalışmaya devam edeceğiz. Bölgedeki 200 bin konutun ihale süreçleri ve ilgili kurumlarımızın inşaatı hızla devam ederken, yakında üretimi tamamlanan konutların da adım adım teslimine başlayacağız. “Yıl sonuna kadar 41 bin konut ve 5 bin köy evini teslim etmeyi planlıyoruz. Diğer evlerimiz ve köy evlerimizi de tamamlandıkça teslim edeceğiz. Deprem bölgesinde 319 bini ilk yılda olmak üzere toplam 680 bin konut ve 170 bin ticari alandan oluşan 850 bin bağımsız bölüm inşa edeceğiz. “Projeyi tamamlayıp bu şehirleri sadece binalarıyla değil ticari, ekonomik ve sosyal hayatlarıyla da ayağa kaldırmayı hedefliyoruz.”
Karaaslan, 3,3 milyon konutun dönüştürülerek 20 milyona yakın insanın güvenli yuvaya kavuştuğunu ifade ederek, “Ülkemizin genelinde muhalefet, Türkiye’nin başlattığı kentsel dönüşüm hamlesiyle bu kadar hayati bir konuyu bile siyasi araca dönüştürmeye çalışıyor. Cumhurbaşkanımız 2012’de ‘bedeli ne olursa olsun’ diyordu.” Siyasi partilerin tüm engellemelerine rağmen ülkemizin dört bir yanında 3,3 milyon konutun dönüşümü sağlandı, böylece 20 milyona yakın insan güvenli yuvaya kavuştu. Yaptığımız yeni yasal düzenlemeler ve kazandığımız hız ile bu dönüşümü Türkiye genelinde seferberlik halinde sürdürmeyi hedefliyoruz. Ve biliyoruz ki sadece evleri dönüştürmekle kalmıyoruz. “Kentin hafızasını sürdüren açık ve yeşil alanların kullanımı, sosyal donatı alanları, peyzaj düzenlemeleri, ticari alanlar, kültürel ve sanatsal altyapı ile güvenli, sağlıklı, kimlik sahibi yeni yaşam alanları yaratıyoruz. Özetle, Tüm şehirlerimizdeki sağlıksız ve riskli yapı stokunu yenileme kararlılığındayız.”
Karaaslan, hedeflerinin Cumhuriyetin 100. yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde her alanda Türk Yüzyılına yakışır bir vizyon ortaya koymak olduğunu belirtti.
Yeşil Kalkınma Devrimi’ni hayata geçirerek öncü ve lider ülke olma yolunda çalışmalarını sürdürdüklerinin altını çizen Karaaslan, “Kaynakların hızla tükendiği ve dünyanın yenilerini aradığı bu yeni dönemde, her ne kadar dibe vurmuş olsak da Dünyayı kirleten ülkeler listesi ve tarihi sorumluluğumuz neredeyse yok; yenilenebilir enerji, Cumhurbaşkanımızın adını verdiği Yeşil Kalkınma Devrimi’ni yeni dönemin yeni konu başlıklarında hayata geçirerek öncü ve lider ülke olmak için çalışmaya devam ediyoruz. alternatif ulaşım yolları, kentsel yeşil altyapı sistemleri, sürdürülebilir atık yönetimi gibi küresel bir marka haline gelen ve BM tarafından kabul edilen Türkiye Yüzyıl Şehirciliği yaklaşımı Sıfır Atık olmazsa olmazdır 6 yıldır yürütülen Sıfır Atık Projesi Cumhurbaşkanımızın değerli eşi Emine Erdoğan Hanım’ın himaye ve liderliğinde geçen yıllar, uluslararası alanda bir dünya markası haline gelmiş ve dünyanın çevre sorunlarıyla baş etmeye çalıştığı bir dönemde en somut ve güçlü çevre projesi haline gelmiştir. Kaynaklarımızı tüketmeden kullanma prensibine dayanan Sıfır Atık Hareketi kapsamında bugüne kadar toplanan 45,5 milyon ton geri dönüştürülebilir atıkla 96 milyar lira ekonomik kazanç elde edildi. 432 milyon ağacın kesilmesi ve 4,9 milyon ton sera gazı emisyonunun önüne geçildi. 2017’de yüzde 13 olan geri kazanım oranının bu yıl yüzde 35’e, 2035’te ise yüzde 60’a çıkarılması, 2050 yılına kadar çöp sahasına gönderilen atık miktarının sıfıra indirilmesi hedefleniyor.” dedi.
Yarın 8 Kasım Dünya Kentleşme Günü’nü hep birlikte kutlayacaklarını belirten Karaaslan, “31 Ekim Dünya Kentler Günü’nde başlayıp 8 Kasım’da sonuçlandırmayı hedeflediğimiz bu Çalıştay’ın da sonuna gelmiş olacağız. Türk Yüzyıl Kentlerinin yeni gelişmelerini dönüştüren beklentiler, afetlerin kentlerde artırdığı kırılganlıklara rağmen güçlü kentler inşa etmenin yolları, çağın gerekleri doğrultusunda ortaya çıkan ihtiyaçları kent kimliğini koruyarak kent yaşamına dahil etme sistemleri, Çevresel ve kültürel sürekliliği sağlama yöntemleri, ‘antik ile gelenek’ ve ‘modern ile gelecek’ arasındaki yöntemler. “İstikrar kriterlerini ortaya koymayı hedeflediğimiz çalıştayın sonuçlarını gelecekte sizlerle paylaşmak istiyoruz. Medeniyetimizden ilham alarak günümüzün ihtiyaçlarına cevap verebilecek, geleceğe miras bırakabileceğimiz özgün bir mimari tasarım yaklaşımının temelleri ve şehirlerde yeşil kalkınma devriminin gerçekleştirilmesinin yol haritası.” – ANKARA