Erdoğan’dan Bakan Fidan ve MİT Başkanı Kalın’a talimat: Kerkük’teki durumu yakından takip edin
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya ziyareti dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. IrakMİT Başkanı İbrahim Kalın ve Dışişleri Bakanı Kerkük’te yaşananları değerlendirdi Hakan FidanErdoğan’a talimat verdiğini belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kerkük’teki durumu yakından takip etmeleri gerektiğini söyledim. Barzani ailesiyle görüşmeler yapıldı, Sudanlılarla görüşmeler yapıldı. Bugün itibarıyla atmosfer sakin görünüyor.”
“İSTİHBARAT BİRİMLERİMİZ KONUYU YAKINDAN TAKİP EDİYOR”
Kerkük’teki gelişmelere ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Kerkük meselesiyle ilgili olarak hem Dışişleri Bakanım Hakan Fidan hem de istihbarat birimlerimiz konuyu yakından takip ediyor. Hem Irak Başbakanı Sayın Sudani hem de oradaki mevkidaşlarıyla yaptığı görüşmeler sonucunda, “Kerkük’te nispeten sakin bir atmosfer var.” dedi.
FIDAN VE KALIN’A TALİMAT
“Ben de Dışişleri Bakanım Hakan Fidan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’a durumu yakından takip etmeleri gerektiğini söyledim.” Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Barzani ailesiyle görüşmeler oldu, Sudanlılarla görüşmeler oldu. Bugün itibarıyla Dışişleri Bakanım Hakan Fidan’ın dün İran’da yaptığı açıklamalar neticesinde ortam sakin görünüyor. Biz de takip ediyoruz. sorun.” söz konusu.
“BU COĞRAFYA’NIN HUZURUNUN BOZULMASINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü: Bölgenin huzur ve sükuneti için Kerkük’ün yapısını bozacak faaliyetlerden kaçınılmalıdır. Kerkük’ün yapısını bozacak her türlü eylem Irak’ın bütünlüğünü bozmak demektir. Türkmen vatanı Kerkük, yüzlerce yıldır farklı kültürlerin bir arada barış içinde yaşadığı bir coğrafya olmuştur. Bu coğrafyanın huzur ve bütünlüğünün bozulmasına izin vermeyeceğiz.
KERKÜK’TE NELER OLUYOR?
Irak’ın Kerkük kentinde Mesut Barzani liderliğindeki Kürdistan Demokrat Partisi’nin (KDP) kente dönmesinin ardından başlayan protestolar büyük olaylara neden oldu. Sokağa çıkma yasağının ilan edildiği Kerkük’te başlayan protestolarda en az 4 kişinin hayatını kaybettiği belirtiliyor. Kerkük Müşterek Harekat Komutanlığı ana karargâh binasının KDP’ye devredilmesi üzerine kentte yaşayan Türkmen ve Arap gruplar protesto gösterisine başladı. Kerkük-Erbil yolunun trafiğe kapatılmasını protesto eden KDP yanlısı bir grup, Rahimava bölgesinde lastik yakarak protesto düzenledi. Irak Başbakanı Muhammed Şii el Sudani, güvenlik güçlerine Kerkük’te huzursuzluk çıkaranlara yönelik operasyon başlatılması talimatını verdi. Kerkük Emniyet Müdürlüğü, protestoların ardından yaşanan kaosun sona ermesinin ardından ilan edilen sokağa çıkma yasağının kalktığını duyurdu.
4 ÖLÜ, 14 YARALI
Yasağın kaldırılmasıyla birlikte protestolar nedeniyle bir hafta trafiğe kapatılan Kerkük-Erbil yolu yeniden araç trafiğine açıldı. Yolun açılmasını isteyen güvenlik güçleri ile KDP yanlısı protestocular arasında çıkan şiddet olaylarında ölü sayısının 4’e, yaralı sayısının ise 14’e çıktığı açıklandı. Kerkük Valiliği, kentte yaşanan şiddet olaylarının ardından Müşterek Harekat Komutanlığı ana karargah binasının KDP’ye tesliminin askıya alındığını duyurdu. Bina önündeki protestoların sona erdiği bildirildi.
NASIL GELİŞTİ?
Kerkük yıllardır farklı etnik gruplar arasındaki çatışmalara sahne oluyor. Kürtlerin yanı sıra Arap ve Türkmen azınlıkların da yaşadığı ve 2014 yılında IŞİD’in bölgede varlık göstermesinin ardından Irak ordusu tarafından terk edilen Kerkük, Kürt peşmergelerin kontrolüne geçmişti. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin 2017 yılında gerçekleştirdiği bağımsızlık referandumunun ardından Bağdat’taki merkezi hükümet, Kerkük ve bazı bölgeleri Kürtlerin elinden geri almıştı. Hareketlerin bulunduğu KDP binası da boşaltılarak orduya tahsis edildi.