İsveç’in NATO üyeliğini onaylaması için Türkiye üzerindeki baskı artıyor
11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak NATO Zirvesi yaklaşırken, Türkiye’ye İsveç’in NATO üyeliğine yeşil ışık yakma davetleri artıyor.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Vilnius’ta yapılacak zirveye ilişkin hükümetten yaptığı açıklamada, İsveç’in “zirve masasında” yeni üye olarak yer alması gerektiğine değindi.
Geçen yıl Madrid’de düzenlenen NATO Zirvesi’nde varılan ortak mutabakata değinen Scholz, “Türkiye’nin yeniden seçilen Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı geçen yıl Madrid’de birlikte kararlaştırdığımız gibi yolu açmaya çağırıyorum.”
Temmuz ayında yapılacak NATO Zirvesi’nin NATO’nun geleceğine dair güçlü bir sinyal vereceğini belirten Scholz, “NATO’da karşılıklı yardımlaşma vaadi, eğerler ve amalar olmadan geçerlidir” dedi.
Scholz, tepedeki askeri planlamayı düzenlemek için bir dizi kararın da alınacağını söyledi.
Güler, Türkiye’nin beklentisini iletti
Son olarak NATO üyesi ülkelerin savunma bakanları, 11-12 Temmuz tarihlerinde Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta gerçekleştirilecek olan NATO Liderler Zirvesi’nin hazırlıkları için Brüksel’e gelmişlerdi.
Brüksel’deki toplantıya katılan Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler, İsveç’in geçen yıl Türkiye ile imzalanan muhtıra kapsamındaki taahhütlerini “somut” yerine getirmesi halinde NATO üyesi olabileceğini müttefiklerine beyan ettiklerini söyledi.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de basın toplantısında İsveç’in Türkiye’ye karşı yükümlülüklerini yerine getirdiğini ve artık NATO üyesi olmaya hazır olduğunu yineledi.
İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, geçtiğimiz günlerde Ankara’nın beklentilerini karşılayabilecek bir terörle mücadele yasası çıkaran İsveç’in Üçlü Mutabakat Zaptı’nın şartlarını yerine getirdiğini belirterek, “artık karar Türkiye’de” dedi.
Nihayet bu hafta İsveç’te PKK’yı finanse etmeye çalışmakla suçlanan bir kişi mahkemeye çıktı. Böylece İsveç, son dönemde sıkılaştırdığı terör yasasını ilk kez PKK’lı olmakla suçlanan bir kişiye karşı kullandı.
Finlandiya’dan sonra İsveç de onay bekliyor
Finlandiya ve İsveç, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinden sonra onlarca yıllık askeri tarafsızlık ilkesini terk ederek Mayıs 2022’de NATO’ya katılmak için ortak başvuruda bulundu.
Finlandiya ve İsveç’in üye olabilmesi için NATO bünyesinde 30 ülkenin onayı gerekiyor. Türkiye ve Macaristan dışındaki NATO üyeleri, İsveç’in üyeliği için meclis onayı verdi. Türkiye, İsveç’in üyeliğini onaylamak için Stockholm’den terör örgütleriyle mücadelede daha somut adımlar beklediğini belirtiyor. Macar hükümeti ise İsveç makamlarının Macaristan Başbakanı Viktor Orban’ın politikalarına yönelik eleştirilerinden rahatsız.
Türkiye ve Macaristan da Finlandiya’nın NATO üyeliğine uzun süre karşı çıktı ancak Ankara ve Budapeşte itirazlarını geri çektikten sonra Finlandiya geçtiğimiz Nisan ayında NATO’ya katıldı.
dpa, rt / SSB, TY