Yaşanabilir Kent Platformu’ndan “Umut ve Sokak Köpeği Sorunu” raporu
Yaşanabilir Kent Platformu’nun hazırladığı raporda sokak köpeklerinin sokaklardan toplanarak hijyenik ve dini ortamlarda barındırılması gerektiği belirtilirken, Hayvanları Koruma Kanunu’nda bu yönde düzenleme yapılması önerildi.
Yaşanabilir Kent Platformu, Araştırma ve Kültür Vakfı’nın Ulus’taki merkezinde basın toplantısı düzenleyerek “Yetim ve Sokak Köpekleri Sorunu” başlıklı raporu tanıttı.
Yaşanabilir Kent Platformu Sözcüsü Zeynep Şen Kontlar, sokak köpeklerinin sokakta yaşam mücadelesi verirken hem kendilerine hem de çevreye zarar verdiklerini söyledi.
Birçok trafik kazasının sokak köpekleri nedeniyle meydana geldiğini ve sokakta güvenlik endişesi olduğunu belirten Sayım, kuduz salgını ve riskinin arttığına da değindi.
Sokak ve sahipsiz köpek saldırılarının giderek artacağı uyarısında bulunan Kontlar, şunları kaydetti:
“Resmi makamların açıklamalarına göre sayısı 10 milyon olduğu söylenen sokak köpeklerinin artık bir toplum sağlığı ve güvenliği sorununa dönüştüğünü görüyoruz. 2022 yılında 33 vatandaşımız sokak köpekleri nedeniyle hayatını kaybetti. köpekler.”
Kontrolsüz üreme nedeniyle sokak köpeklerinin gelecek nesilleri etkileyecek bir tehdit haline gelebileceğine dikkat çeken Census, bu konuda 44 sayfalık bir rapor hazırladıklarını duyurdu.
Raporu Cumhurbaşkanlığına da gönderdiklerini belirten nüfus sayımlarında, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun 6’ncı maddesi ile sahipsiz ve sahipsiz köpeklerin bakımları yapıldıktan sonra alındıkları yere bırakılması kararının alındığı belirtildi. Yetkililer sorunların kaynağını oluşturdu.
Sayımcılar, yasa kararının değiştirilmesi ve sahiplenilen köpeklerin mümkünse sahiplenilmesi veya hayvan bakım merkezlerine götürülmesi önerisinde bulundu.
Sıhhi ve dini ortamlarda barındırılmalıdırlar.
Raporda, köpeklerin sürü oluşturduklarında, belirli bir alanı talep ettiklerinde, acıktıklarında veya kuduz olduklarında içgüdüsel olarak saldırabileceklerine dikkat çekildi. Bu nedenle raporda sokak köpeklerinin sokaklardan toplanarak hijyenik ve dini ortamlarda barındırılması gerektiği vurgulanırken, kısırlaştırmanın sorunu çözmediği belirtildi. Kısırlaştırılan hayvan sayısının çok az olduğuna dikkat çekilen raporda, sahipsiz köpek sayısının hızla arttığı bildirildi.